Akran Zorbalığı Okul Projesi: ZORBALIĞA HAYIR ELÇİSİ

Akran zorbalığı son dönemde tüm dünyadaki okulların en önemli problem alanlarından birisi haline geldi. Akran zorbalığı çalışırken tek bir paydaş ya da tek bir çalışmadan ziyade tüm okul personeli, ebeveynler ve tüm öğrencilerin katılımıyla yapılacak çalışmalar daha etkili ve okul kültürünün olumlu/ılıman olmasını sağlamaktadır. Bu sebeple Terapötik Akademi olarak daha önce uyguladığımız ve olumlu sonuçlarını bizzat deneyimlediğimiz bir okul projesini sizlerle paylaşmak istedik. Bu projeyi uygularken biz ismine ZORBALIĞA HAYIR ELÇİSİ dedik. Pek tabii ki bu ismi kullanabilir ya da farklılaştırabilirsiniz.

PROJEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

1.Tüm öğrenciler projeye dahil edilmelidir.
2.Okul idaresi ve tüm öğretmenlerin işbirliği kurması, süreçte aktif rol oynamaları gerekmektedir.
3.Süreçte veli bilgilendirme çalışmaları yapılmalı, veliler öğrencilerin görevlerini desteklemelidir.
4.Projenin okulda önemsenmesi ve ciddiyetle işlemesi oldukça önemlidir.

1.ADIM

Projenin ilk adımın rehber öğretmen/psikolojik danışman tarafından tüm sınıflarda zorbalık, türleri ve zorbalık rollerine dair bilgilendirme çalışması yapılmalıdır. Bu bilgilendirme çalışmasında farklı etkinlik kitapçıkları kullanılabileceği gibi yazının en altında yer alan Zorba Değil, Arkadaş Ol! etkinlik kitapçığı da kullanılabilir. Burada önemli olan nokta; etkinlik kitapçığın arkasındaki sınıf kontratının tüm öğrenciler tarafından incelenmesi, sınıfta okunması ve imzalanmasıdır.

2.ADIM

Her sınıftan 2 öğrenci ZORBALIĞA HAYIR ELÇİSİ olarak seçilir. Bu elçiler seçilirken sınıfta davranış problemleri gösteren ve zorbalık yapan 1 öğrenci ve sorumluluk bilinci gelişmiş sınıfta lider konumdaki 1 öğrenci seçilmesini tavsiye ederiz. Bu öğrenciler ile proje detayları, kuralları ve görevleri paylaşılır. Zorbalığa hayır elçilerine, görevlerini benimsemesi ve süreklilik sağlanması amacıyla yaka kartı, rozet vb. takılabilir.

Örnek rozet

3.ADIM

Zorbalığa Hayır Elçileri sınıflarına sınıf rehber öğretmenleri ile giderek zorbalık bildirisini okurlar. Sınıf rehber öğretmeni koordinesinde bildiri okuma etkinliği gerçekleştirilir. Ve “… / … Sınıfı Zorbalığa Hayır diyor” sınıf afişi sınıfın en önem verilen yerine asılır. (Tercihen sınıf panosu ya da kapısı)

4.ADIM

Zorbalık yapılan durumlarda, zorbalığa hayır elçileri olayı tatlılıkla çözmeye çalışır. Çözemedikleri durumlarda önce sınıf rehber öğretmenlerine, sonra rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarına başvururlar.

5.ADIM

Sınıf rehber öğretmeni kendi dersinde zorbalığa hayır elçilerine söz vererek haftalık ya da aylık değerlendirme yapabilir. Burada sınıf rehber öğretmeninin zorbalık olan durumlarda zorbayı cezalandırması ya da kızması değil, zorbalık olmadığı durumları övmesi, öğrencilerin olumlu davranışlarını pekiştirmesi amaçlanmaktadır.

Zorba Değil, Arkadaş Ol! kitapçığı 4 sayfadır. PDF’de yer alan 5.sayfa sınıf afişi olarak kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar