Çatışma Çözme Köşesi

Çatışma durumlarında rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar olarak ne yapmalıyız?

Bazen disipline etmemiz bazen polisiye işler yapıp suçluyu bulmamız bekleniyor olabilir fakat okul psikolojik danışmanı hiçbir zaman disiplin koyucu tutum sergilememelidir. Peki tartışma durumlarında ne yapmalıyız? Kimin haklı, kimin suçlu ya da nerede ne olduğunu sorgulamak yerine bireylerin çatışma çözme becerilerini aktive etmeliyiz. Çatışma yaşayan bireylerin sakinleşmesine yardımcı olup, çatışma yaşadığı arkadaşı ile çatışma çözme becerilerini kullanarak etkili bir çözüm yolu bulması, bu çözüm yolunu uygulayıp değerlendirmesi ve yeniden yapılandırması süreçlerinde destek olmalıyız. Çatışma çözme köşesi tam bu amaca hizmet eden bir köşe niteliğindedir.

Süreç Nasıl Uygulanır?
Süreçte; uygulayıcı (okul psikolojik danışmanı) dış ses olabilir, yönerge verici olabilir ya da sadece gözlemci olarak bulunabilir. Çatışma çözme sürecini çatışma yaşayan bireyler birlikte yaşayarak deneyimler. “Başlamadan Önce” afişi ile süreçte geçerli kuralları inceleyen bireyler, “Çözüm Adımları” afişi ile çözüm yolları arar. Bireyler buldukları çözüm yollarından kendileri için uygun olanı belirleyip bir süre deneyimler. Çözüm yolunun işlevsiz olması durumunda tekrar köşeye gelinir, yeni bir çözüm yolu aranır ve bu çözüm yolu da deneyimlenir…

Materyal Nasıl Hazırlanır?
Materyalin kullanımında tavsiyemiz renkli çıktı alınmasıdır. Ayrıca yazdırırken kayma olmaması için yazıcı seçeneklerinden sığdır’ın seçilmesi gerekmektedir. Çıktıdan sonra modüler bir afiş olduğu için birleşecek kenarlardaki beyaz kısımlar kesilerek birleştirilebilir. Böylece üç A4 boyutundan oluşan 2 adet afiş elde etmiş olunur.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar