Duygu Çarkım Etkinliği

Duyguları tanıma ve ifade etme çocuklarda geliştirilmesi en önemli becerilerden birisidir. Duygu eğitimi konusunda ailede uygulanabilecek bir etkinlik tasarladık. Aynı zamanda bu etkinlik bireysel danışmalarda duygu somutlaştırma çalışması olarak da kullanılabilmektedir.

Aile Etkinlik Versiyonu:
Tüm aile üyeleri gelişim dönemlerine uygun olacak şekilde bir çark seçer ve adını yazar. Ev içerisinde bir köşeye tüm aile üyelerinin duygu çarkı asılır. Bu köşeye “Duygu Köşesi” adı verilebilir. Bir hafta boyunca tüm aile üyeleri yaşadıkları duygulara ilişkin çarkın dilimine çizim yapar ya da yazı yazar. Daha önceden belirlenmiş haftanın 1 günü, tüm aile üyelerinin katılımıyla bir paylaşım toplantısı düzenlenir. Bu toplantıda aile üyelerinin duygu çarkları incelenir ve duygu çarkı incelenen birey haftasını değerlendirir. Bu değerlendirmede hissettiği duyguları açması önemlidir. Çocuklar ilk haftalarda duygularını çok açamasalar bile anne-baba desteğiyle ileriki haftalarda duygularını hem tanıyacak hem de ifade edebilecektir.

Psikolojik Danışma Oturumunda Kullanımı:
Psikolojik danışman duyguları çalışırken duygu çarkı etkinliğini kullanabilir. Duygu somutlaştırması yapmak için danışandan çarkın dilimlerinde yazılı duygulara ilişkin aklına gelenleri yazması ya da çizmesi istenebilir. Ayrıca bir an konuşuyorsak o anda hissettiklerini ya da belirli bir süre örneğin 1 hafta içerisinde hissettiği duyguları yazması ya da çizmesi istenebilir.

Dip Not: 3 farklı versiyonda duygu çarkı hazırlanmıştır. Küçük yaştaki çocuklar için daha az dilimli, büyük çocuklar için ise daha çok dilimli duygu çarkı kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca duygu çarkına farklı duygular yazılmak istenirse duygu yazmayan ve boş duygu çarkları da kullanılabilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar